Poate ti s-a intamplat, poate ai fost norocos si nu ti s-a intamplat ca cineva sa te spioneze prin dispozitive, prin telefon, laptop, sa vada cu cine vorbesti, ce faci si multe alte lucruri. Este destul de usor ca cineva sa intaleze aplicatii de genul stalkawere pe telefonul altcuiva. De obicei este practici ajung sa fie implementate cand exista gelozie intre parteneri sau dupa despartire ca persoana sa stie ce face cealalta persoana, dar fara ca aceasta sa afle…prea curand. Aceasta practica a ajuns sa fie atat de frecventatat, incat s-au postat diverse filmulete pe TikTok in care explica cum poate sa fie aceasta aplicatie folosita. 

Acest software, de obieci, functioneaza pe computere, dar a devenit atat de usor ca si telefonul sa se transforme intr-o camere de supraveghere, iar persoana de la celalalt capat sa afle unde mergi, cu cine vorbesti si multe alte date. Aceste aplicatii stalkerware se mai folosesc pentru a monitoriza locatia anagajatorilor sau a copiilor. 

Daca crezi ca exista posibilitatea ca si tu sa fii urmarit de partenerul tau, nu este intocmai usor sa elimini acest spionaj, dar sunt cateva lucruri pe care le poti face. 

Poate fi greu de identificat daca esti spionat, pentru ca software-ul ascunde aceasta aplicatie prin afisarea unei pictograme sau in unele cazuri nu se afiseaza deloc. Aplicatia de stalkerware presupune instalarea altei aplicatii care ascunde ca acea aplicatie este instalata. Chiar daca pictograma este ascunsa, cand intri in setari ar trebui sa iti apara la aplicatiile care ruleaza pe telefonul tau. Nu va aparea direct aplicatia de stalkerware, doar trebuie sa vezi daca exista vreo aplicatie pe care nu o recunosti, pe care nu ai instalat-o. Urmatorul pas ar fi instalarea unui antivirus daca ai un telefon Android, pentru Iphone nu exista niciun antivirus. Acest antivirus va scana software-ul si daca va indentifica aplicatii stalkerware va semnala acest lucru. Daca este atat de grav, poti sa mergi la un departament de politie cu telefonul. Unele sectii au dispozitive de scanare software si ar putea sa fie capabili sa te ajute cu aceasta problema. 

Aplicatia poate fi stearsa, doar ca partenerul sau persoana care a instalat aplicatia, poate sa adopte un comportament mai inspaimantator. De aceea multe companii de antivirus nu sterg aplicatia de pe telefonul utilizatorilor. Dar poti sa nu ii mai permiti apicatiei sa aiba acces la camera, microfon si apoi sa o stergi de pe telefon. Apoi, mai poti sa faci o resetare din fabrica. 

Acestea fiind spuse, aplicatiile stalkerware sunt mijlocul prin care o persoana poate sa afle cu usurinta locurile, persoanele cu care vorbeste cealalta persoana. Aplicatia poate sa fie stearsa, dar mai intai nu mai permite accesul la microfon si camera, iar dupa stergerea aplicatie, mai poti face o resetare din fabrica pentru a fi sigur ca nu mai exista nicio astfel de aplicatia pe telefonul tau si ca nu mai esti spionat.